Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια κουβαλά σε κάθε γροθιά τη βασανισμένη παιδική της ηλικία και στοχεύει όχι απλώς να εξαπλώσει τον μύθο της ως η καλύτερη γυναίκα μποξέρ, αλλά και να «συστήσει» την πυγμαχία γυναικών σε όλον τον κόσμο.

«Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψω σε κανένα από τα παιδιά της οικογένειάς μου να περάσει ό,τι πέρασα εγώ», λέει στον «Guardian» η Κλαρίσα Σιλντς λίγο πριν τον αγώνα που την έχρισε GOAT. Μια ερασιτεχνική ήττα που μετρά πια μια δεκαετία, αντικρουόμενες ιστορίες σε sparring, κουβάδες με αίμα, αναβολές αγώνων και η φρίκη που γνώρισε από μικρή ήταν τα γεγονότα που την καθόρισαν. Ο δρόμος της ήταν δύσκολος, μακρύς και περιπετειώδης αλλά η Αμερικανίδα μποξέρ δεν σταμάτησε μέχρι να πετύχει την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση. Μέχρι δηλαδή τον αγώνα εναντίον της Σαβάνα Μάρσαλ στα μεσαία βάρη. Όλα όμως άξιζαν τον κόπο και την αναμονή.
Στις 15 Οκτωβρίου του 2022, στην O2 Arena του Λονδίνου, ένα sold-out κοινό παρακολούθησε μια εξαιρετική μάχη και η νικήτρια σφράγισε το μεγαλείο της. Η Σιλντς επικράτησε σε έναν αγώνα 10 γύρων επί της μοναδικής γυναίκας που έχει σημειώσει μια νίκη εναντίον της στο παρελθόν (στα σημεία, στο παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του 2012 στην Κίνα).
Καμία τους δεν ξέχασε εκείνη την αψιμαχία. Για την Κλαρίσα ήταν η πιο οδυνηρή στιγμή στην καριέρα της. Λίγους μήνες αργότερα όμως, κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αφού η Μάρσαλ παρότι παγκόσμια πρωταθλήτρια έχασε τον πρώτο της αγώνα και έφυγε από τους Αγώνες σχεδόν απελπισμένη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Σιλντς φόρεσε δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.
Η συνάντησή τους ως επαγγελματίες μποξέρ όμως, έδωσε στην Σιλντς την ευκαιρία για εκδίκηση. Μια εκδίκηση που ήταν γλυκιά για τη γεννημένη στο Φλιντ του Μίσιγκαν πυγμάχο, που μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και γνώρισε από ηλικία πέντε ετών τη φρίκη. Τον βιασμό. «Ξέρω πώς ήταν. Ξέρω πώς μπορεί να σε κάνει πολύ, πολύ θυμωμένο. Δεν θέλω αυτά τα παιδιά να έχουν τον θυμό που είχα εγώ, γιατί ήμουν πολύ, πολύ θυμωμένη μεγαλώνοντας. Αν δεν είχα βρει την πυγμαχία, ποιος ξέρει πού θα βρισκόμουν, με τον θυμό που είχα μέσα μου», λέει στον «Guardian» όσο θυμάται αυτά που υπέστη.
Σιλντς και Μάρσαλ πριν φορέσουν τα γάντια τους στην επιβλητική αρίνα του Λονδίνου, ήταν αμφότερες αήττητες ως επαγγελματίες και η κόντρα μεταξύ τους, σημείο αναφοράς για όλους όσοι ασχολούνται με το μποξ. Η Μάρσαλ ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια μεσαίων βαρών της WBO. Η Σιλντς κατείχε τις ζώνες IBF, WBA και WBC και το μέγεθος της αναμέτρησης έπαιρνε άλλες διαστάσεις από την καυτή τους αντιπαλότητα εκτός ρινγκ.
Με το καμπανάκι οι δύο γυναίκες σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά, δείχνοντας απεριόριστο σεβασμό η μία στην άλλη εντός ρινγκ, αλλά η νικήτρια δεν μπορούσε πια να αμφισβητηθεί. Η Σιλντς πρόσθεσε τον τίτλο WBO της Μάρσαλ στα πρωταθλήματα IBF, WBA, WBC και Ring Magazine.
«Δουλεύω σκληρά εδώ και πολύ καιρό και κανείς δεν μου έχει δώσει τα εύσημα», παραπονέθηκε δακρυσμένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της μετά τον αγώνα στο Sky Sports στη Μ. Βρετανία. «Αλλά μετά από μια τέτοια εμφάνιση απέναντι σε μια σκληρή αντίπαλο... Δεν μπορούσα να δω ούτε από το δεξί μου μάτι από τον έκτο έως τον δέκατο γύρο, γιατί χτυπάει πολύ δυνατά. Αλλά έκανα αυτό που κάνω στην προπόνηση και έκανα τη δουλειά μου. Δεν είναι μόνο μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη γυναικεία πυγμαχία. Η γυναικεία πυγμαχία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, και τόσοι πολλοί σπουδαίοι ήρθαν πριν από εμάς, αλλά εδώ είμαστε, στο Λονδίνο, μπροστά σε 20.000 ανθρώπους»!, πρόσθεσε.
«Η φρίκη δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή γιατί είναι αμίλητη και προχωράει»
Ήταν ένα παιδί. Ένα μικρό κορίτσι που το βίαζαν και ο μηχανισμός άμυνας, την έκανε να αποσυρθεί σε μια τραυματική σιωπή. Η Κλαρίσα Σιλντς όμως τώρα μιλάει με ρευστότητα και φωτιά, θυμάται την τελευταία φορά που είδε τον άνδρα που την είχε βιάσει πρώτη φορά σε ηλικία πέντε ετών. Η νεαρή πυγμάχος ήταν 16 ετών και τα χρόνια που είχαν περάσει δεν είχαν αμβλύνει τον πόνο της. «Τον ξαναείδα για μια σύντομη στιγμή. Είχε έναν σκύλο μαζί του, αλλά αν ήταν μόνος του θα τον είχα σπάσει στο ξύλο», εξιστορείται στον «Guardian».
Δεν γνωρίζει αν αυτός ο άνδρας ζει ακόμα στο Φλιντ. Δεν έχει ιδέα. Ξέρει μόνο ότι δεν τη νίκησε. Δεν την έσπασε. «Να ξέρει ότι προσπάθησε να σπάσει ένα κοριτσάκι και δεν μπόρεσε. Προσπάθησες να με σπάσεις και να με διαλύσεις ψυχικά και έχασες». Και κάτι ακόμα. Δεν κατάφερε να την σημαδέψει για πάντα, να την οδηγήσει να χαλάσει την ψυχή της. Παρέμεινε ένας σπουδαίος άνθρωπος που θέλει να αφήσει πίσω της όσα έγιναν στο παρελθόν και να συγχωρεί.
Διαβάστε την συνέχεια ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
πηγή : gazzetta.gr
Διαβάστε ακόμα :
Ακολουθείστε το UFight.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλα τα τελευταία μαχητικά νέα για το ΜΜΑ στο ufight.gr