03   03   03   03
Πέμπτη,28 Μαρτίου, 2024

UPRIME EKSOPLISMOS BANNER

.

.

Κλειδώματα των αρθρώσεων στις πολεμικές τέχνες! (εκπαιδευτικό βίντεο)

kleidomata 23

Ενας ουσιαστικός τομέας με πολύ ενδιαφέρον, που δεν απουσιάζει σχεδόν, σε λιγότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από κανένα στυλ πολεμικών τεχνών, είναι τα λεγόμενα κλειδώματα των αρθρώσεων, γνωστότερα ως Joint Locks (joint manipulations – joint restraints…).

Ξεκινώντας, αυτό το άρθρο, ας δούμε τον απλό ορισμό της άρθρωσης.

Είναι ένα μέρος του σκελετού όπου έρχονται σε επαφή και συνδέονται, δύο ή περισσότερα οστά, τα οποία δεν είναι σταθερά μεταξύ τους στα υπόλοιπα σημεία τους. Οι αρθρώσεις, με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένες, δίνουν ευκαμψία, εκτός από στήριξη, στο υπόλοιπο ερειστικό σύστημα (του οποίου είναι μέρος), ώστε να επιτρέπουν την πραγματοποίηση και ταυτόχρονα να καθορίζουν τον τρόπο των κινήσεων, με την βοήθεια των μυών.

Στη γενική έννοιά του χαρακτηρίζονται και προσδιορίζονται ως τεχνικές χειρισμού των αρθρώσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουν στον μέγιστο βαθμό κίνησης και υπερέκτασης, λεγόμενη σπανιότερα ως αφύσικη κατεύθυνση – ανώμαλο εύρος κίνησης.

Είναι τεχνικές που αποσκοπούν κυρίως στον έλεγχο – περιορισμό – ακινητοποίηση του αντιπάλου μέσω του πόνου που προκαλείται από το κλείδωμα της άρθρωσης (δάχτυλα, καρπό, αγκώνα, ώμο, λαιμό, γοφό, γόνατο, αστράγαλο…) το σπάσιμο ισορροπίας, την πτώση, αλλά και στον τραυματισμό του, δημιουργώντας σημαντικές βλάβες – εξάρθρωση στους μύες, στους τένοντες και στους συνδέσμους, κακώσεις χόνδρων ακόμα και κάταγμα οστών.

Την εκπαίδευση στα κλειδώματα των αρθρώσεων, την συναντάμε σε Ιαπωνικά συστήματα (Torite, tuidi, gyaku waza, kansetsu-waza, katame waza) σε Κινέζικα (chin na) σε Κορεάτικα (, gwan-jerl-gi, gwan-jerl-kerk-gi, keuk gi), και φυσικά σε αρκετές ακόμα τεχνοτροπίες, Φιλιππινέζικες, Ινδονησιακές, Βραζιλιάνικες, Αμερικάνικες, Ταϊλανδικές, Eυρωπαϊκές κλπ.

Γνωστότερα στο ευρύ κοινό, είναι Iαπωνικά συστήματα όπως το Ju-Jitsu, το Judo, το Αikido, το Ninjutsu, το Aiki Jujutsu, το Shorinji Kempo. Kινέζικα συστήματα όπως το Hung Gar, το Εagle Clow, το Fu Jow Pai…, Κορεάτικα συστήματα όπως το Hapkido, το Kuk Sool Won, το Hwa Rang Do… Φιλιπινέζικα συστήματα (είναι βασικό συστατικό σχεδόν όλων των στυλ Αrnis – Kali – Eskrima), Ινδονησιακά συστήματα όπως το Penchak Silat, το Kuntao…, Bραζιλιάνικα συστήματα όπως το Luta Livre…, Aμερικάνικα συστήματα όπως το Κenpo, το Kajukenbo, το Jeet Kune Do, το Danjan Ryu…, Ταϊλανδικά όπως Silat Patani, Lerdrit… Eυρωπαϊκά όπως Παγκράτιο… Iσραηλινές τεχνοτροπίες όπως Krav Maga…

Στα μαχητικά αθλήματα, τα συναντάμε στο Judo, στο BJJ, στο Sport Jiu Jitsu, στο Sambo, στο Vale Tudo, στο Shoot Wrestling στο Submission wrestling και φυσικά στο ΜΜΑ.

Στις Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες, τα συναντάμε στην ευρύτερη έννοια της άοπλης μάχης με τον όρο mano mano, αλλά και ειδικότερα στο τμήματα dumog – αρχές πάλης. Συχνά και σε διαφορετικές ορολογίες εκπαίδευσης όπως Panantukan, Pangamot, Suntukan, Cadena de Mano, Arnis de Mano κλπ

(Δεν πρέπει να συγχέονται τα joint locks με τα Chokehold /βλέπε Shime-waza/ ή με τις Hold Down ή pinning techniques /βλέπε Osaekomi waza/, ενώ τα επονομαζόμενα ως compression lock – κλειδώματα συμπίεσης, /βλέπε για παράδειγμα Achilles squeeze – Ashi-Hishigi/ εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία)

Επίσης είναι πολύ βασική πρακτική στις ομάδες διατήρησης και επιβολής νόμου, με κυριότερη την συμμόρφωση μέσω του πόνου, και την ανικανότητα αντίστασης.

Με απλά λόγια, τα κλειδώματα αρθρώσεων είναι οι τεχνικές που περιλαμβάνουν τον χειρισμό του αντιπάλου με τρόπο που οι αρθρώσεις του υπερβαίνουν το κανονικό εύρος κίνησης και φτάνουν στον μέγιστο βαθμό πόνου, είτε με πίεση, είτε με επέκταση, είτε με περιστροφή, είτε συνδυαστικά μεταξύ αυτών…

Χωρίζονται σε 5 βασικές κατηγορίες

Αrm Locks (Κλειδώματα αγκώνα, ώμου…)

Leg Locks (Kλειδώματα γονάτου, αστραγάλου, ισχίου…)

Small Joint Locks (Μικρές αρθρώσεις όπως δάχτυλα…)

Spinal Locks (Κλειδώματα σπονδυλικής στήλης…) Συμπεριλαμβάνονται τα Neck Locks.

Wrist Locks (Κλειδώματα του καρπού…)

kleidomata maxitika spor 00

Αναλόγως τον σκοπό και την δυναμική εκτέλεσης, μπορούν να επιφέρουν ζημιά στους μύες, στους συνδέσμους και στους τένοντες, εξάρθρωση ακόμα και θραύση οστού.

Τα κλειδώματα των αρθρώσεων, μεταξύ άλλων επιτυγχάνουν,

  • Μείωση της ικανότητας του αντιπάλου για μετακίνηση, αντιμετώπιση και αντίσταση,
  • Αποπροσανατολισμό του, λόγω του ότι επικεντρώνεται στον πόνο που προκαλείται,
  • Πρόκληση μεγάλου πόνου, χωρίς χρησιμοποίηση χτυπημάτων,
  • Σπάσιμο ισορροπίας,
  • Ευκολία ρίψης ή πτώσης του αντιπάλου,
  • Ακινητοποίηση του αντιπάλου, χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του,
  • Προσωρινή, πρόσκαιρη ή μόνιμη μερική ανικανότητα,
  • Προσωρινή, πρόσκαιρη ή μόνιμη ολική ανικανότητα,
  • Θάνατο (πχ Αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο εκπαίδευσης των κλειδωμάτων άρθρωσης, μεταξύ των συστημάτων που επικεντρώνονται στην αυτοάμυνα, και των μαχητικών αθλημάτων, όπως η αντιμετώπιση – πρόληψη προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν κατά την εκτέλεση τους σε μια κατάσταση χωρίς κανόνες (Δάγκωμα, χτύπημα στα γεννητικά, τράβηγμα μαλλιών, χτύπημα στα μάτια κλπ), και αρκετές διαφορές στην εκπαίδευσή τους μεταξύ των τεχνοτροπιών.

Αυτό όμως που συναντά εξαιρετικά σπάνια, ο μελετητής των συστημάτων πολεμικών τεχνών, είναι η εκπαίδευση των joint locks με ροή, τα αποκαλούμενα ως lock flow drills. H μετατόπιση – αλλαγή θέσης δηλαδή, από το ένα κλείδωμα στο άλλο, με φυσικό προσαρμοστικό τρόπο, χωρίς να διακοπεί η ροή της κίνησης, είτε αυτό εξυπηρετεί την/τις τυχόν μεταβολή/ές της μάχης ως αντίδραση, είτε την αλλαγή της κατεύθυνσης ή της στρατηγικής ως δράση… Απόλυτα λειτουργική και ουσιώδη γνώση στον ασκούμενο των πολεμικών τεχνών, ως αμυντική ή επιθετική πρακτική.

Εξαιρετικά submission lock flow drills στο έδαφος, υπάρχουν στο BJJ σε ότι αφορά τα μαχητικά αθλήματα, και σε όλες τις ζώνες μάχης στις Φιλιππινέζικες (arnis – kali- eskrima) και Ινδονησιακές (silat) τεχνοτροπίες σε ότι αφορά τις πολεμικές τέχνες.

kleidomata 58

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Α. Αν και στον κοινό νου, η συνηθέστερη χρήση των κλειδωμάτων γίνεται όταν η μάχη φτάσει στο έδαφος, αυτό δεν είναι ακριβές, ούτε πρέπει να λαμβάνεται ως θέσφατο.

Β. Ακόμα και στους ασκούμενους που τους χαρακτηρίζει εξ ολοκλήρου ο όρος striker, η γνώση των κλειδωμάτων, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε μια συμπλοκή.

Γ. Η γνώση χρήσης κλειδωμάτων, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην κοντινή ζώνη μάχης, που μπορεί να βελτιώσει την θέση ή να προκαλέσει τον τραυματισμό ή την εξουδετέρωση του αντιπάλου.

Δ. Σε συστήματα και κυρίως σε Δασκάλους, που εξειδικεύονται (και) σε αυτού του είδους την γνώση, θα διδαχθείτε και πως θα ξεφύγετε από ένα κλείδωμα, τόσο στην προσπάθεια εφαρμογής του, όσο και αφού έχει εφαρμοστεί.

Ε. Πολλά από τα κλειδώματα, είναι πολύ εύκολα και πολύ απλά στην εκτέλεση τους.

ΣΤ. Αρκετά απαιτούν μικρή μυϊκή δύναμη και ελάχιστη ενέργεια για να εφαρμοστούν.

Ζ. Είναι πολύ σημαντικό και απολύτως απαραίτητο, κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, τα κλειδώματα να επιχειρούνται, με ασφάλεια μεν, αλλά πάντα σε αντίπαλο που αντιστέκεται.

Η. Επίσης, πρέπει να δοκιμάζεται η εφαρμογή (και άρα η πρακτικότητα τους) σε διάφορα σωματότυπα, και ιδίως αυτά που έχουν αρκετή έως μεγάλη απόκλιση στη μυϊκή μάζα και σε άλλα σωµατοµετρικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος..

Θ. Τα κλειδώματα και οι τρόποι ακινητοποίησης, για σύλληψη, ακινητοποίηση, ασφαλή συνοδεία χωρίς χειροπέδηση, που εκπαιδεύονται και εφαρμόζουν κυρίως οι Αστυνομικοί, Λιμενικοί κλπ, διαφέρουν αρκετά σε σχέση με την διδασκαλία στις πολεμικές τέχνες, με σημαντικότερες διαφορές 1. Την νομιμότητα της χρήσης για κάθε περίπτωση 2. Την σφοδρότητα αντίδρασης του προσαχθέντα ή του συλληφθέντα.

Ι. Η εξειδικευμένη γνώση, που παρέχουν κάποιες (λίγες) τεχνοτροπίες, και ορισμένοι Δάσκαλοι, εμπεριέχει και τον τρόπο εκπαίδευσης με ροή στα κλειδώματα (lock flow), κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα στην φυσική προσαρμογή στις τυχόν μεταβολές της μάχης, αλλά και στο εκ νέου κλείδωμα από άλλη θέση, χωρίς καμία διακοπή στην κίνηση.

ΙΑ. Σε μεγάλο επίπεδο εξειδικευμένης γνώσης, μπορούν να εκτελεστούν, και στην ένοπλη μάχη / edged – impact weapons, είτε κρατάμε μαχαίρι ή ραβδί, είτε τα αντιμετωπίζουμε άοπλοι ή ένοπλοι.

Master Μιχάλης Κοσσυβάκης
Eκπαιδευτής Αοπλης και Ενοπλης μάχης, Διεθνής Εισηγητής.

To παρακάτω εκπαιδευτικό βίντεο έχει διάρκεια 45 λεπτά και μπορείτε να το έχετε ολόκληρο ηλεκτρονικά εντός 24 ωρών:

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., και στο messenger https://www.facebook.com/mkossivakisB/

Σχετικά με το video Joint Locks promo clip 1. ☑️ Lock Flow Drill 1 / 1-8, ☑️ 40 διαφορετικά κλειδώματα αρθρώσεων στην όρθια μάχη, ☑️ Τρόποι διαφυγής από κλειδώματα αρθρώσεων, ☑️ Παρουσίαση λανθασμένης εκτέλεσης, ☑️ What if, ☑️ Ελεγχος διαστάσεων, ☑️ Θεωρητική ανάλυση - πρακτική τεκμηρίωση, 🔴 Εξτρα παρουσίαση εφαρμογής στην ένοπλη μάχη - Μαχαίρι, 🔴 Μίνι παρουσίαση κλειδωμάτων ροής με ραβδί... Εξειδικευμένη γνώση, εξαιρετικά ωφέλιμη για μαθητές και εκπαιδευτές Karate, Ju-Jitsu, Αikido, Ninjutsu, Aiki Jujutsu, Hung Gar, Εagle Clow, Fu Jow Pai, Choy Li Fut, Hapkido, Αrnis - Kali - Eskrima, Silat, Κenpo, Kajukenbo, Jeet Kune Do, Παγκράτιο, Krav Maga... και για κάθε ασκούμενο πολεμικών τεχνών με προσανατολισμό (και) στην Αυτοάμυνα.

seminario cross training 1

 
 

aaabbhu6e

barkas eom banner new

 

uprime gantia pygmaxias shop now

uprime gantia pygmaxias 1

FACEBOOK - Ροή Ειδήσεων

© 2024 UFight.gr, Powered by web-doctor.gr